Skip to main content

Samuel Samuelsson släpper Le Pain Français

Samuel Samuelsson ägare av Le Pain Français sedan 2003

Le Pain Français AB startades 1995 av två franska bagare och hade efter detta ytterligare en ägaren innan Samuel Samuelsson tog över verksamheten vid årsskiftet 2002-2003. Samuel Samuelsson hade dock stora förväntningar på företaget och dess tillväxt. Han lyssnade till marknaden och gjorde tidigt en förändring i företagets koncept. Samuel åkte samma år åkte till Paris och skrev avtal med olika skolor som skulle skicka franska bagare och konditorer till Sverige.

“När jag tog över Le Pain Français 2003 så hade det inte gått särskild bra för verksamheten, men jag hade stora förväntningar på företaget och dess tillväxt.”

Samuel SamuelssonLe Pain Français 2003-2021

Samuel Samuelssons vision för Le Pain Français var att det skulle bli ett bageri, konditori, kafé och restauranger där alla bakelser, bröd, bullar och tårtor bakas hantverksmässigt enligt fransk tradition och med franska ingredienser. För att detta skulle lyckas att leverera så genuina, franska bakverk och bröd som möjligt så behövde Samuel också ta in franska produkter som mjöl, socker och marmelader. Le Pain Français hantverksmässiga tillverkning med råvaror och bagare från Frankrike uppmärksamhet i media.

Le Pain Français skulle bli ett bageri, konditori, kafé och restaurang.

Denna förändring visade sig vara avgörande för att företagets succé. Beslutet om konceptförändringen utmärker Samuel Samuelsson från föregående ägare och visade på skarpt affärssinne. Le Pain Français började köra ut färska produkter till olika krogar och stjärnrestauranger som som Basement, Fond och Sjömagasinet men också till olika hotell i Göteborg.

Historia

Samuel Samuelsson öppnade en ny enhet på Västra Hamngatan. En annan enhet som öppnades kort därefter var på Engelbrektsgatan. 2008 var det dags för Samuel Samuelsson att ytterligare en gång att designa och öppna enhet men denna gång på Olskroken och året därefter (2009) öppnades enheten på Allum. 2010 öppnades både Café och restaurang på Vallgatan i Göteborg och samma år (2011) öppnades enheten på Vasagatan. Det var samma år som Markus Samuelsson togs in som VD för Le Pain Français kedjan. Han skulle ha hand om driften medan Samuel skulle arbeta med utveckling av nya enheter.

2012 var det premiär mitt i Nordstan och juli 2013 öppnades Le Pain Français Bistro som var franskt matpalats mitt på Göteborgs paradgata. Bistron var Skandinaviens största kombinerade kafé och restaurang med tre barer på fyra våningar. Varje våning och avdelning hade sitt eget tema. Entréplanet var uppdelad i två avdelningar: Porte de Paris och Trocadéro där man välkomnade både kafé- och bistrogäster. Trocadéro var det kafé och lunch under dagen och under kvällen bar med discjockey. Den kungliga salongen – Le salon Royal och i Le boudoir avnjöt bistrogästerna av franska måltider, afternoon tea och cocktails. På takterrassen – La Terrasse, fanns ett skjutbart glastak, där gästerna alltid åt under himlen oberoende av väder. I blårummet – La Galerie de curiosités, blandas glada göteborgare med VIP-gäster som umgicks över en drink i en miljö utöver det vanliga.

Le Pain Francais fd ägare Samuel Samuelsson

2014 öppnades Le Pain Francais Brasserie på Östra Larmgatan, också det ett kombinerat kafé och restaurang. 2018 var Samuel Samuelsson med och tog fram konceptet Metropolitan Brew & Grill i Göteborg. Samuel tyckte resenärerna på Centralstationen i Göteborg var i behov av ett nytt färgstarkt koncept. I design och konceptutveckling har Samuel tagit inspiration från andra tågstationer runt om i världen. Det skulle vara en enhet med tågkupéinspirerad inredning, mycket färg och 120 sittplatser.

Metropolitan Brew & Grill i Göteborg. Le Pain Francais-ägaren öppnar ny restaurang i Göteborgs Centralstation. Ett nytt färgstarkt koncept som saknas i staden säger Samuel Samuelsson.

Sveriges BesökslivSveriges ledande nyhetssajt för besöknäringen

"En av världens snyggaste"

Designtidningen Bored Panda utsåg Le Pain Français Bistro till en av världens tjugo bäst designade restauranger. En av Frankrikes största webbtidning L´Internaute, med sina elva miljoner läsare varje månad, kallade Le Pain Français Bistro för en av världens vackraste restauranger med storslagen inredning.

I Sverige skrev GT/Expressen att restaurangen är ”en av världens snyggaste”. Bakom designen står Le Pain Français ägare Samuel Samuelsson.

Samuel Samuelsson släpper Le Pain Français

När Samuel Samuelsson och operativa ledningen hade olika syn på hur Le Pain Français skulle drivas vidare så tog Samuel beslutet att släppa Le Pain Français.  Samuel hade under en längre tid känt att varumärket hade förändrats och riktningen styrelsen tog låg inte inom hans värderingar och inte heller hur han ville utveckla varumärket. 2021 valde Samuel Samuelsson att lämna över företaget som han varit med och skapat sedan 2003 till Munir och Markus Samuelsson. Munir har varit med sedan starten men Markus kom in företaget under 2011.

”Samuel Samuelsson bakom en av världens vackraste restauranger Le Pain Français”

Samuel Samuelsson -
Le Pain Français mellan 2003 - 2021

För serieentreprenören Samuel Samuelssons nästa utmaning blev att etablera en helt ny verksamhet och koncept på Avenyn7 och önskar givetvis Munir och Markus Samuelsson all lycka och framgång med varumärket Le Pain Français.